Peněženky, placení a pravidla etikety

Věděli jste, že pravidla etikety se vztahují i na peněženky? Chcete-li se ve společnosti chovat opravdu na úrovni, měli byste znát některé společenské konvence. Proto pro vás máme základní poučky týkající se peněženek a placení obecně.

Jakou peněženku si vzít do společnosti?

Peněženku často bereme jako módní doplněk a pro ně platí, že mají odpovídat společenské příležitosti. Dámy, před obchodním jednáním si do business kabelky rozhodně nedávejte sportovní peněženku. Zvolte takový model, díky kterému budete při případném placení vypadat důvěryhodně a elegantně. Na ples vyrazte s menší kabelkou nebo psaníčkem, do kterých se vám nic většího než mini peněženka nevejde. 

Tip: O výhodách malých peněženek si přečtěte v článku Mini peněženky: Stylové i praktické

Pánové, to samé platí pro vás. Na obchodní jednání nebo na ples si s sebou vezměte vkusnou koženou peněženku. Všechny kožené prvky mají být barevně sladěné, i když se mohou lišit odstínem. Týká se to zejména:

  • peněženky,
  • bot,
  • opasku,
  • řemínku na hodinkách.

Ve stejném tónu by měl být i případný kožený přívěsek, i když je malá pravděpodobnost, že budete klíče ve společnosti vyndavat.

Tip: Ke sladění kožených doplňků vám pomohou pánské dárkové sady.

Kam s ní?

Dámy to mají jednoduché, peněženku nosí ve vhodně zvolené kabelce. Pánové však do restaurace, na ples nebo na svatbu s žádnou taškou většinou nechodí. Etiketa povoluje nosit peněženku v zadní kapse kalhot, ale jen tehdy, je-li dostatečně plochá. Lepší je umístit peněženku do vnitřní kapsy saka, ale také za předpokladu, že vám kapsu zbytečně nenafoukne. 

Tip: Ideálně k tomu poslouží takzvané dolarovky.

Peněženka se ve společnosti nesmí pokládat na stůl, stejně jako jiné osobní věci. Ani když chcete zaplatit, což je u nás celkem častý nešvar. Obsluhu přivoláte jednoduchým gestem – mávnutím rukou nebo kývnutím hlavou, doprovázené přímým očním kontaktem.

Kdo peněženku nakonec použije

Když jsme se dostali do oblasti placení, kdo si vylosuje „černého Petra“? Kdo zve, ten platí, nicméně pokud je to žena, muž by měl stejně projevit snahu účet zaplatit. V případě, že dáma pozvala pána na pracovní oběd a platit bude z firemních peněz, měla by naznačit, že to není její osobní útrata, aby se muž necítil v tísni. 

Při schůzce s přáteli se tato pravidla většinou nedodržují, každý si platí svou útratu sám, ale je dobré se domluvit předem, aby v restauraci nedošlo k trapné situaci. 

Tip: V takovém případě se můžete odvázat, i co se peněženky týká.

Na druhé straně „barikády“

Jedním ze znaků restaurace na úrovni je, že k vám přistoupí obsluha s čistou a neotrhanou číšnickou peněženkou, tzv. kasírkou. Takže pokud jste majitelem restaurace a chcete na zákazníky opravdu zapůsobit, pořiďte svým číšníkům a servírkám kvalitní kožené kasírky. Mají různé vychytávky, které jim usnadní práci:

  • zavírání na více poloh podle toho, jak plná peněženka je,
  • očko pro uchycení řetízkem,
  • kapsu s příhrádkami na propisky.

Tip: Zorientujte se v kasírkách neboli číšnických peněženkách díky našemu článku.

Zvládněte to bez společenských poklesků

Až budete platit, nezapomeňte dát spropitné klasických 10 % z ceny, pokud bylo vše v pořádku. A nebojte se svou peněženku ukázat. Teď už víte, jak na to, aby byla vhodná pro danou příležitost. Kvalitní od nás bude vždy, tak se pusťte do vybírání.