Zorientujte se v kasírkách neboli číšnických peněženkách

Kasírky jsou hlavní výbavou číšníků a servírek, dobře poslouží i v jiných profesích. V podstatě jde o pracovní nástroj, který by měl jako každý jiný splňovat určité parametry. Prozkoumejme teď číšnické peněženky skrz na skrz.

Výdrž především

Jednou z nejzásadnějších vlastností je kvalita. Obsluha v restauraci (hospodě, baru…) během jediné směny použije kasírku nesčíslněkrát. Proto musí tyto peněženky být:

  • z odolných materiálů,
  • s dlouhou životností, 
  • precizně zpracované.

Praxe ukázala, že ideálním materiálem, dokonale splňujícím první dva body, je pravá kůže. Třetí bod samozřejmě závisí na výrobci, ale v případě peněženek AHAL se na precizní zhotovení můžete spolehnout. Specializujeme se pouze na spolehlivé a ověřené výrobce. Například značku Cavaldi, která dodává výjimečnou kvalitu a zajímavý vzhled. 

Když se naplní

Velmi šikovnou vlastností je zapínání na více poloh. To umožňuje přizpůsobit zavírání podle obsahu peněženky. Ideálním řešením jsou tři pozice, pak vás ani den plný plateb v hotovosti nezaskočí. Z kasírek s nastavitelným zapínáním doporučujeme například tyto modely:

Někdo si možná říká, že praktičtější je nemít zapínání vůbec z důvodu rychlejšího přístupu k obsahu peněženky, ale to nedoporučujeme. Mohlo by dojít k samovolnému otevření a vypadnutí bankovek. 

Uložit a zabezpečit

Pravděpodobně jste si všimli, že některé modely disponují kapsou a řetízkem

Kapsa slouží k uložení kasírky a následně přichycení k opasku. Některá pouzdra poskytují ještě přihrádky navíc, například na účtenky či tužku. Všechny disponují očkem na řetízek, kterým kasírku s kapsou spojíte. Nikdo vám pak peněženku nemůže z pouzdra ukrást

Pokud se vám líbí model, který kapsu nebo řetízek nemá, nevadí. Tyto doplňky lze koupit samostatně.

Nejprve si zkontrolujte, zda má vaše peněženka očko pro řetěz a jestli se do vybraného pouzdra vejde. Problém by to však být neměl, protože kvalitní výrobce kapes jejich rozměry přizpůsobuje běžné velikosti kasírky, což je cca 19 × 10 × 3–4 cm.  

Dost bylo černé

Číšnické peněženky byly dříve převážně černé. Zřejmě proto, že obsluha v luxusních podnicích chodila v černobílém oblečení (vzpomínáte na film Vrchní, prchni!?). Dnes už se i mezi kasírky vloudily jiné barvy a je to dobře. Co třeba sladit barvu peněženky s designem podniku?

Když se umaže

Jako o všechny pracovní nástroje, také o koženou kasírku se musíte dobře  dobře starat. Co se čištění týká:

  • Slabé znečištění: Postačí otření vlhkým hadříkem. Ne mokrým a už vůbec ne pod tekoucí vodou. Nezapomeňte ji nakonec otřít do sucha. 
  • Silnější znečištění: Použijte vodu s mýdlem nebo čisticí přípravek vhodný na kůži. Stále platí minimum vody a závěrečné vysušení.
  • Mastnota: Zkuste přípravky s obsahem včelího vosku či lanolinu, odlakovač na nehty nebo alkohol. Stírejte lehce, na skvrnu příliš netlačte a mějte na paměti finální osušení.
  • Skvrny od kávy a čaje: Pomůže citronová šťáva a stejný postup.

Důkladné vysušení je důležité, ale rozhodně se vyhněte přímému slunci, kamnům i radiátoru. Nechcete přece, aby vám peněženka popraskala.

Kasírujte jako mistr

Ať už jste číšník, servírka, hospodský, nebo třeba řidič taxi, dopřejte si kvalitní a praktickou kasírtašku. Vybírejte na peněženky AHAL.