4 tipy, jak ušetřit bez velkých omezení

Rostoucí ceny zasáhly asi každého z nás a tipy, jak v domácnosti ušetřit, se teď určitě budou hodit. Není to tak těžké, stačí dodržovat pár pravidel, které vás nijak výrazně neomezí, a uvidíte, že to půjde.

Jak ušetřit na jídle

Tady existuje hned několik možností, a když je zkombinujete, máte vyhráno. 

  1. Připravte si jídelníček (včetně svačin do školy atd.) a podle něj sepište nákupní seznam. Minimalizujete tak riziko, že koupíte něco, co nakonec ani nesníte. 
  2. Nakupujte na týden dopředu. Když v košíku skončí něco, co není v plánu, nadělá to méně škody jednou týdně než každý den.
  3. Dopřejte si slevy ve velkém. Pokud v obchodě narazíte na opravdu výhodný výprodej na trvanlivé potraviny (případně drogerii), kupte je do zásoby. Dejte však pozor, aby vás akce nedonutila koupit zbytečnosti.
  4. Nechoďte nakupovat hladoví. Stejně jako strach má i hlad velké oči a vy toho nakoupíte mnohem více, než opravdu potřebujete.
  5. Nekoukejte pouze na cenu, ale také na množství a gramáž. Na první pohled nejlevnější nemusí znamenat nejvýhodnější. Porovnejte cenu za 100 g (1 kg, 1 l apod.), která se na regálovém štítku uvádí menším písmem.
  6. Vybírejte v podřepu. Do úrovně očí se vystavuje dražší zboží, to levnější najdete většinou při zemi, kam se málokdo sehne.
  7. Nakupujte v obchodech s ručním skenerem, ať vidíte, jak cena nákupu roste. Jinak totiž platí, že co oči nevidí, to srdce nebolí, ale peněženku provětrá.
  8. Využívejte věrnostní programy. Nabízí je velká část obchodů a získáte díky nim zvýhodněné ceny na vybrané zboží, přístup ke speciálním akcím, narozeninovou slevu apod. 

Co se posledního bodu týká, hodně obchodů má své vlastní aplikace, ne však všechny – a také ne každý používá chytrý telefon. Na věrnostní kartičky a slevové kupony si proto pořiďte šikovné pouzdro.

A pokud přece jen máte kartičky v telefonu, možná se vám bude hodit pouzdro na mobil, které slouží zároveň jako peněženka.

Jak ušetřit na dovolené a dalších zážitcích

Nechcete se ani v současné době vzdát požitků, jako je dovolená, prodloužený víkend nebo návštěva restaurace? Nevadí, i tady se dá ušetřit. Nebojte se hledat na ověřených slevových portálech, dají se tam najít opravdové perly v podobě nových hotelů nebo restaurací, které na sebe potřebují na začátku upozornit. 

Někteří obchodníci ale využívají slevové servery jako nástroj pro zaplnění neprosperujícího podniku, proto si vždy dohledejte recenze. A než voucher zakoupíte, dobře si pročtěte jeho podmínky.

Před cestou na dovolenou se vám možná budou hodit rady, jakou peněženku s sebou vzít. A než vyrazíte s výhodným voucherem do restaurace, přečtěte si pravidla etikety v souvislosti s peněženkami a placením

Pozor na platební karty a velkou hotovost

Karty jsou pohodlné, ale taky zrádné. Úbytek financí totiž není na první pohled vidět. Při placení v hotovosti o útratě přemýšlíte víc. Podobné je to s moc vysokou hotovostí – čím více peněz u sebe máte, tím více utrácíte (často za zbytečnosti). Aby vás přehnaná hotovost tolik nelákala, noste při sobě raději jen menší peněženky.

Jak ušetřit peníze za módu

Pro oblečení, boty a různé doplňky nemusíte hned do second handu, i když možnost to je. I tady platí, abyste nakupovali jen to, co opravdu potřebujete a unosíte. Pokud máte chuť koupit si něco na sebe prostě jen tak, zkuste nejprve probrat šatník nebo botník a prodat to, co už delší dobu nepoužíváte.

Kupujte kvalitní věci. Právě v této oblasti platí více než kde jinde, že levné vás může nakonec přijít draho. Ceně často odpovídá kvalita, a když poběžíte brzy pro nový model, utratíte ve finále více, než když si hned na začátku koupíte dražší/kvalitnější. Ale rozhodně to neznamená, že musíte kupovat jen to nejdražší. Kvalitní produkty se dají pořídit i za velmi dobrou cenu – například kožené peněženky u nás.

Na kvalitu myslete vždy. Nejen u sebe, ale i v případě, že chcete někoho obdarovat. Nebojte se vybírat u nás, protože my si na kvalitě ve spojení se zajímavými cenami zakládáme. Tak se do toho s klidem pusťte.