Tak jde čas s koženými peněženkami

Jen málo materiálů existuje tak dlouho a používá se tak široce jako kůže. Pojďme se teď společně podívat, jak se její využívání z hlediska módy vyvíjelo v průběhu času a kdy se vlastně objevily kožené peněženky. Dozvíte se také, jaké jsou kožené trendy pro rok 2023.

Užitečné i okrasné pravěké výrobky

Kůže je jedním z prvních a nejužitečnějších objevů člověka. Naši předkové používali kůži, aby se chránili před živly. Už primitivní lidé lovili divoká zvířata kvůli jídlu a z kůží pak vyráběli oblečení a obuv. 

V době bronzové nastal rozvoj činění zvířecích kůží a materiál se používal pro širší škálu „módního“ zboží. K botám a pláštěnkám se přidaly:

  • opasky (které u nás najdete jako součást dárkových sad),
  • klobouky,
  • chrániče paží.

V době železné se začaly objevovat také kožené šperky a přívěsky.

První peněženky na obzoru

Literatura starověké Indie zmiňuje předměty vyrobené z kůže pro použití v každodenním životě, například pásky, řemínky a tkaničky. Podobné to bylo ve starověkém Řecku a Římě. Vzhledem k teplému podnebí ve všech těchto oblastech se kůže na oblečení nepoužívala, ale bez kožených sandálů a výše zmíněných doplňků se tehdejší obyvatelstvo neobešlo.

V této době už můžeme zaznamenat první varianty peněženek. Jednalo se o váčky (měšce) připevněné na boku, v nichž lidé nosili nejen drobné mince, ale také zprávy.

Troufáme si tvrdit, že dnešní peněženky na mince jsou mnohem hezčí.

Rozvoj designu

Ve středověku byly velmi rozšířené tašky různých velikostí. Objevily se také první kožené nášivky. V době renesance a osvícenství se kůže používala na všechny druhy předmětů ve všech možných oblastech. Začalo se však více hledět na design, ozdobné prošívání kožených doplňků tak nebylo výjimkou.

V roce 1818 byla vyvinuta lakovaná kůže. Jedná se o materiál s vysokým leskem, který se stal velmi oblíbeným typem kůže pro boty.

Zmíněné trendy můžeme na kožených peněženkách vidět i dnes.

Moderní zpracování je tady

Vynález automobilu, touha po měkčí, lehké obuvi s módním vzhledem a všeobecný vzestup životní úrovně vytvořily poptávku po měkké, poddajné, barevné kůži. Tradiční rostlinně činěná kůže byla pro tyto požadavky příliš tvrdá a hustá, proto se začala používat chromová sůl a tento způsob činění se stal standardem pro obuvnické, módní a čalounické kůže.

Moderní kožená peněženka, tak jak ji známe v současnosti, vznikla ve 20. letech 20. století. Výrobci stále přicházejí s novými designy, které udržují trendy v pohybu. Pro rok 2023 jde o:

  • metalické a perleťové povrchové úpravy,
  • exotické potisky,
  • mokrý vzhled.

Vyberte si kvalitu
Výzkum ukázal, že 65 % kůže na výrobu bot a doplňků pochází z krav. Hovězí kůže patří mezi nejoblíbenější i z toho důvodu, že je jednou z nejodolnějších. U nás najdete velký výběr kvalitních peněženek z tohoto materiálu a k tomu v zajímavých designech. Najděte si ten svůj ideální kousek.