Cestujte bez obav z krádeže. Poradíme, jakou peněženku vybrat

Sezona dovolených se blíží a vy už se jistě vidíte někde na pláži, v horách nebo mezi historickými památkami. Až budete balit kufry a batohy, myslete také na bezpečnost svých financí a dokladů. 

Doba dovolených je pro zloděje dobou žní

Ne že bychom se s kapsáři nemohli setkat v každodenním životě, ale dovolená je rizikovější. Chceme si odpočinout, takže jsme méně ostražití. Potřebujeme vypnout, často to ale děláme na úkor opatrnosti. V dovolenkových destinacích a turistických centrech je navíc „hlava na hlavě”. To vše nahrává zlodějům i nešťastným náhodám. S těmito opatřeními můžete riziko minimalizovat.

Cennosti rozdělte

Velkou peněženku, ve které nosíte všechno pohromadě, nechte doma. Finance, platební karty a doklady uložte pěkně každé zvlášť, ať nepřijdete o všechno najednou. 

Na mince si pořiďte pouzdro, které se pohodlně vejde do kapsy.

Platební karty noste v obalu určeném přímo pro ně, ten uložte například na dno batohu, aby nebyl pro zloděje tak snadno dostupný.

Bankovky přichyťte speciální sponou a schovejte do některé vnitřní uzavíratelné kapsičky vašeho zavazadla.

A nesmíme zapomenout na doklady. Také jim vyhraďte vlastní pouzdro (dokladovku) i místo k uložení.

Peněženku dobře přichyťte

Pokud se vám nechce zavádět tenhle na první pohled složitý systém, pak rozhodně doporučujeme vzít s sebou peněženku, která disponuje prvky, díky nimž vám ji nebude moci nikdo tak snadno ukrást. U dámských peněženek to jsou většinou poutka na ruku, u pánských zase řetízky. Skvěle poslouží také sportovní peněženky s karabinou.

Také mezi zmíněnými dokladovkami najdete varianty s bezpečnostním prvkem. Jde o popruh na krk. 

Hodit se vám také mohou peněženky s RFID ochranou, o kterých jsme se rozepsali v článku Mějte platební karty opravdu v bezpečí. V zahraničí může být skimming více rozšířený než v ČR, proto tuhle možnost nepodceňujte.

Při sportovních aktivitách se jistěte

Trávíte-li dovolenou aktivně, ať už jízdou na kole, lezením po skalách, nebo vysokohorskou turistikou, určitě oceníte sportovní peněženky. Jsou praktické, jednoduché a disponují poutkem nebo karabinou pro bezpečné připevnění ke kolu či batohu. Najdete mezi nimi také varianty, které se nosí na zápěstí. 

Označte svá zavazadla

V případě krádeže vám to asi k ničemu nebude, ale pokud ho někde zapomenete nebo dojde k omylu ze strany letecké společnosti, visačku na zavazadle oceníte. 

Chraňte své cennosti na maximum

Na závěr přinášíme ještě několik dalších tipů, aby vám na dovolené nezbyly oči pro pláč.

  1. O rozdělení peněz, karet a dokladů do různých pouzder jsme se zmiňovali, dobré je také rozdat si hotovost mezi sebou.
  2. Cestujete-li sólo, rozdělte si hotovost alespoň na dvě části a jednu si nechte u sebe (např. v kapse), druhou pak v batohu.
  3. Peníze noste na těle. Buď ve zmíněných peněženkách na krk, nebo například v malém podpažním pouzdru.
  4. Investujte do bezpečnostních zavazadel, která jsou odolná proti proříznutí.
  5. Noste „falešnou” peněženku s pár drobnými a třeba starými věrnostními kartami apod. Tu nechte zlodějům dobře dostupnou.

Užijte si cestování v klidu

Díky výše uvedeným opatřením snížíte riziko nepříjemností během dovolené. Včas si objednejte variantu vhodnou pro vás a bez obav vyrazte na cestu.