Cestovní peněženka a obaly na doklady. Co dalšího se vám bude na dovolené hodit?

Vyhlížíte netrpělivě letní dovolenou? Než se dočkáte, máte ještě čas pořídit si pár nezbytností. Podívejte se, co se vám může hodit, ať už se chystáte k moři, do města, či do přírody. 

Jaká je nejlepší cestovní peněženka?

Vzhledem k tomu, že obecně se doporučuje nemít u sebe během cestování velkou částku v hotovosti a nenosit ji pohromadě s platební kartou, postačí vám peněženka menších rozměrů. Ideálním řešením je vzít si malou kapsičku na mince (takzvaný mincovník), do které se však vejde i přeložená či srolovaná bankovka. Tu doplňte pouzdrem na karty, do něhož se dají vložit i základní doklady (kartička ZP, občanský a řidičský průkaz) a karta od hotelového pokoje.

 

Velkou výhodou mincovníků i pouzder jsou jejich relativně malé rozměry, takže se dají snadno ukrýt. Znáte to – užíváte si v moři, občas mrknete směrem k dece a v mezičase šikovný zloděj sáhne do vaší plážové tašky. Svačinu, opalovací krém ani dětskou plenu vám brát nebude, hledá peněženku. Ale právě do těchto věcí se dají malá pouzdra a kapsičky schovat:

  • tuba od opalovacího krému,
  • „kapsička“ od dětské ovocné přesnídávky,
  • složená turistická mapa,
  • dětská jednorázová plena,
  • obal od vlhčených ubrousků.

Ochraňte platební karty proti skimmingu

Vaší platební kartě nehrozí jen odcizení, ale také skimming. Jde o kopírování údajů z karty pomocí skimmovacího zařízení, které to zvládne i přes látku kabelky či peněženky. Jak přesně skimming funguje, si přečtěte v článku Mějte platební karty opravdu v bezpečí, ve kterém se dozvíte také to, že nejlepší ochranou jsou peněženky a pouzdra s RFID. To pro vás může být vodítko při výběru.

 

Pouzdro na doklady jako peněženka

Máte-li v plánu spíše aktivní dovolenou, doporučujeme používat pouzdro na krk. Můžete ho nosit pod oblečením, čímž nebude dostupné pro zloděje, a zůstanou vám volné ruce. Díky tomu se hodí také jako outdoor peněženka. Tato pouzdra jsou větších rozměrů, takže se do nich kromě peněz, karet a dokladů vejde i cestovní pas. Vybírat můžete z různých provedení, ať už jde o pouzdro na doklady dámské, pánské, či unisex.

 

Doplňky, které vás zachrání

Když už jsme u aktivní dovolené a outdoorových činností, nezapomeňte si sbalit praktické multifunkční nástroje, které se však svými rozměry pohodlně vejdou do pouzdra, malé peněženky nebo do kapsy. Karty, které obsahují otvírák, šroubováky, lupu, pinzetu a další užitečné prvky, se koneckonců mohou hodit i na „plážové“ dovolené.

Nepodceňujte štítek na kufru nebo jiném zavazadle

Ztráta zavazadla leteckou společností je hodně nepříjemná zápletka, ale k jejímu rychlejšímu vyřešení přispěje označení kufru do letadla. Stejně tak v případě, že zavazadlo někde zapomenete a budete mít to štěstí, že ho nálezce odnese do ztrát a nálezů nebo na policejní stanici. Jmenovky na kufr (nejen) do letadla jsou zároveň krásným doplňkem a vybírat můžete z mnoha provedení. 

 

Připravte se na dovolenou už teď

I když si zájezd možná chcete koupit až jako last minute, s objednáním doplňků čekat nemusíte. Udělejte si radost hned teď a mějte dobrý pocit, že jste připraveni. Pusťte se do vybírání.