Mějte platební karty opravdu v bezpečí: peněženky s RFID ochranou

Víte, co je skimming a jak se mu bránit? Ve stručnosti jde o krádež informací zkopírováním platební karty a způsobu obrany je hned několik. Přečtěte si teď podrobnosti a nezapomeňte se podle toho zařídit. Ať jsou vaše finance v bezpečí.

Proč se obávat skimmingu? Je snadný

Téměř všechny platební karty disponují RFID čipem, tedy čipem pro identifikaci na rádiové frekvenci (Radio Frequency Identification). Vysílač v čipu periodicky přenáší do okolí elektromagnetické pulsy. Právě díky tomuto procesu můžeme platit bezkontaktně. 

Ale jelikož čip obsahuje všechny přístupové údaje k vašemu účtu, stává se doslova magnetem pro zloděje. Ti vám nemusí kartu přímo ukrást, stačí jim z ní data načíst pomocí skimmovacího zařízení. A jde to i přes látku kabelky a peněženky.

Obrana proti skimmingu poprvé

Jedním ze základních kroků je pořízení peněženky s RFID ochranou. Ta obsahuje speciální ochranná vlákna, která účinně blokují příchozí bezdrátovou komunikaci. A nemusíte se bát újmy na účtu ani na vaší eleganci. Peněženky s RFID ochranou si zachovávají luxusní vzhled a kvalitní provedení.

Mezi těmito speciálními peněženkami najdete také výraznější modely. Přitahují pohledy, vyjadřují nespoutanost majitelky, ale RFID ochrana svědčí o zdravém úsudku.

Ani odvážnější pánové nepřijdou zkrátka. Tedy odvážnější, co se vzhledu peněženky týká, ale opatrní, pokud jde o vlastní finance. Tyto modely mají navíc řetěz s karabinou, takže další bezpečnostní pojistku.

Obrana proti skimmingu podruhé

Když kartu vyndáte z peněženky a zůstane tak bez ochrany, dbejte na tyto rady Policie ČR

  • mějte kartu neustále pod dohledem, při transakcích se nenechte ničím a nikým rozptýlit,
  • při výběru z bankomatu věnujte zvýšenou pozornost místu, kde výběr provádíte (zaměřte se na nejbližší okolí a pohybující se osoby, důkladně si bankomat prohlédněte, zda na něm nejsou provedeny konstrukční změny a úpravy),
  • pro výběr finančních prostředků z bankomatu volte raději frekventované a dostatečně osvětlené místo,
  • při zadávání číselné kombinace PIN kódu na klávesnici zakryjte část základní desky s čísly druhou rukou (tímto způsobem můžete zabránit možnému odpozorování číselné kombinace),
  • transakci neuskutečňujte při podezření, že něco není v pořádku.

Bankovní společnosti uplatňují řadu preventivních opatření před kopírováním karet, jako například instalaci antiskimmovacích zařízení a softwarů v bankomatech. Přesto ke skimmingu dochází, a to hlavně v místech, kde není taková kontrola možná. V přeplněném voze městské hromadné dopravy nemáte šanci si všimnout, že vám někdo ke kabelce přiložil čtečku. Proto jsou peněženky s RFID ochranou více než vhodné.

Chraňte své finance

V počítači máte antivirový program, na domě bezpečnostní zámky, v autě alarm. Ale co vaše platební karty? Na nic nečekejte a ochraňte je také. Pořiďte si peněženku s RFID ochranou.