Víte, jak poznat kvalitní peněženku?

Peněženka jako vánoční dárek je skvělý nápad. Ať už obdarované osoby tíhnou k eleganci, sportovnímu stylu, minimalismu, nebo luxusu, všichni mají jedno společné – chtějí kvalitní kousek, který vydrží každodenní používání. Na co se zaměřit, abyste vybrali opravdu kvalitní model?

Materiál je zásadní kritérium

Obecně by se vše dalo shrnout do jediného pravidla: kupte peněženku z pravé kůže. Tento přírodní materiál se vyznačuje vysokou odolností a dlouhou životností. Kožené peněženky: 

  • jsou pružné, bez problémů vydrží mechanické namáhání, jako je otevírání a zavírání klopy;
  • nemají tendenci se trhat, tak snadno je tedy nepoškodí ani ostřejší předměty v tašce (například klíče);
  • časem netvrdnou ani nekřehnou.

K tomu jako bonus potěší, že jsou příjemné na dotek a disponují nezaměnitelnou vůní. S koženou peněženkou, co se kvality týká, rozhodně nešlápnete vedle. Jak ale poznat pravou kůži?

Sledujte popisy a symboly

Nejjednodušší způsob, jak poznat materiál, je prozkoumání informací od výrobce/prodejce. Při online nákupu hledejte popis či parametry produktu, kde musí být uvedeno pravá kůže, useň, případně leather. Pozor na pojem genuine leather, což znamená, že výrobek sice obsahuje kůži, ale může to být pouze v minimálním množství. Při offline nákupu si můžete prohlédnout štítek, kde často bývají pouze symboly. Na jejich významy se podívejte zde:

symboly_materiál

Kožené peněženky najdete například pod značkou Pierre Cardin. Zakladatel společnosti se proslavil tím, že přiblížil haute couture (tzv. vysokou módu) nejširší veřejnosti. My si teď díky tomu můžeme koupit jejich kvalitní peněženky z pravé kůže za přijatelné ceny. Pokud má být váš vánoční dárek luxusní, Pierre Cardin je správná volba.

Na cenu příliš nehleďte

Dříve platilo, že výrobek z pravé kůže zaručeně poznáte podle vysoké ceny. Dnes však ani vyšší částka na cenovce příliš nenapoví. Například značka bot Dr. Martens představila vegan modely, které se cenově neliší od těch kožených. Naštěstí je tomu i naopak – lze najít produkty z pravé kůže za příznivé ceny

Takové vyrábí například společnost Dariya bags. Značka věnuje pozornost především kvalitě materiálu a samozřejmě také dobrému zpracování. V souladu s heslem značky „Design a kvalita nemusí být drahé“ jsou vyráběny všechny jejich peněženky a pouzdra. Najdete mezi nimi modely z kůže buvolů, jejíž kvalita se zlepšuje s každodenním používáním, stejně jako kousky z klasické nappa kůže, která je velmi měkká na dotek. 

Za kvalitní dárek nemusíte díky Dariya bags utratit majlant.

Peněženku otestujte

Pokud nakupujete offline a máte tedy možnost si peněženku řádně osahat, zaměřte se na tyto aspekty:

  • Pravá kůže (bez povrchové úpravy, jako je foliování) je na dotek skoro až hebká. Pokud je povrch příliš hladký, jde pravděpodobně o kůži umělou.
  • Když koženou peněženku chvíli podržíte v ruce, ucítíte, jak vám vrací teplo. Umělá kůže zůstane chladná.
  • Na povrchu byste měli vidět nepravidelně rozmístěné póry a vrásky. Ty najdete i na kožence, budou však rozložené pravidelně.
  • Pravá kůže disponuje specifickou vůní. Mluvíme však o stavu před dalšími úpravami, které mohou výsledný odér ovlivnit. Navíc v současné době výrobci umí i umělé kůži dodat intenzivní vůni, která je od té přírodní téměř k nerozeznání.

Rozeznat pravou a umělou kůži není ani při fyzickém kontaktu úplně jednoduché, protože díky moderním technologiím dokáží výrobci napodobit vlastnosti přírodních materiálů téměř dokonale. Vyplatí se proto vybírat produkty od ověřených značek. 

Mezi takové patří Gregorio, výrobce kožených peněženek italského stylu s opravdu dlouhou tradicí. Kromě pravé kůže nejvyšší jakosti sází Gregorio také na kvalitu všech součástí peněženek, jako jsou zipy, přezky a patenty. Dárek od této značky vydrží opravdu dlouho.

Vsaďte na jistotu

Nejkvalitnější peněženka je ta kožená. Zkontrolujte její parametry, ať už v online popisu, nebo na štítku. Zaměřte se raději na známé a tradiční značky. Přesně na takové se soustředíme i na našem e-shopu a v popiscích produktů uvádíme vždy pravdu. Kvalitní vánoční dárek kupte bez obav u nás.