O peněženky dolarovky je zájem i v době bezkontaktních plateb

Čím dál více lidí aktivně využívá platby platební kartou, případně telefonem. Přesto se peněženky prodávají dále. Stále u sebe totiž potřebujeme nosit drobné do automatu na jízdenky, hotovost pro případ, že by platba kartou nebyla možná, nebo doklady. A právě na tyto nezbytnosti jsou ideální tzv. dolarovky.

I v současném rychle se měnícím moderním světě existuje mnoho důvodů, proč si pořídit elegantní a inteligentně navrženou koženou peněženku. Mimo jiné je možností, jak předvést svůj vkus.

Peněženka jako módní doplněk muže

Je tomu skutečně tak. Ať už vyznáváte sportovní styl, nebo chodíte do práce denně v saku, peněženka má schopnost dát najevo váš vkus. Platí to pro ženy i muže, přičemž muži mají výběr poměrně jednoznačný. Kožená peněženka totiž nikdy není špatnou volbou. Ať už ji vytáhnete z kapsy na obchodní schůzce, v supermarketu nebo na rande, ostudu vám určitě nezpůsobí.

Jak jsme dokonvergovali až k dolarovce

Peněženky se odnepaměti používají pro úschovu identifikačních karet, hotovosti, řidičského průkazu a dalších nezbytností, které chcete mít denně s sebou. Postupem času se však vyvíjí. Od jednoduchých kapsiček na peníze jsme až přes objemné peněženky připomínající spíš dámské psaníčko dokonvergovali k dolarovkám.

Peněženky dolarovky perfektně splňují potřebu moderního muže. Nabídnou dostatek místa pro nějakou tu hotovost, platební kartu, občanský a řidičský průkaz či jiné nezbytnosti, zároveň je snadno strčíte do kapsy – jsou totiž tenké. Dolarovky jsou určené těm, kteří s sebou nechtějí nosit žádné zbytečnosti.

Muži mají obecně tendenci své peněženky plnit méně než ženy. Ženu byste dolarovkou příliš nepotěšili, nemohla by si do ní totiž dát všechny své věrnostní kartičky, fotografie svých blízkých, vizitky apod. Muži naproti tomu upřednostňují malé peněženky, jež se vejdou do kapsy kalhot. A přesně takové jsou dolarovky.

Co přesně si představit pod pojmem dolarovka?

Dolarovka je malá tenká peněženka určená původně na bankovky. Odtud pochází její název. V tradičních dolarovkách sloužila k uchycení bankovek kovová spona či pružina. Nemějte však strach, že byste do dolarovky dali pouze pár bankovek. Doba se mění, a jelikož s sebou dnes potřebujeme nosit také karty, většina dolarovek má řadu kapsiček právě na karty. Zároveň není problém sehnat dolarovku s kapsou na mince, abyste s sebou mohli nosit pár drobných.

Když dolarovka, tak kožená

Dolarovky jsou elegantním kouskem, pro který snad ani nepřipadá v úvahu jiný materiál než kůže. Dejte si však pozor, protože ne všechny kožené dolarovky, jež se tak tváří, jsou doopravdy kožené. Kvalitní kůže je sice dražší, na druhou stranu déle vydrží. Nebude vám barvit oblečení a nezačne se za pár měsíců trhat. Připlaťte si raději za kvalitní práci. Pěknou a na první pohled kvalitní dolarovku z kůže s propracovanými detaily pořídíte i pod pětistovku. Doporučujeme například značku Pierre Cardin nebo Always Wild.

Jak vybrat dolarovku?

Materiál rozebírat nebudeme, měli byste sáhnout po kůži. Jaká další kritéria však sledovat?

Velikost peněženky. Rozměry můžete ověřit a porovnat s velikostí vaší kapsy u kalhot. Pokud ale budete vybírat v kategorii dolarovky, na velké peněženky nenarazíte a rozdíly mezi jednotlivými modely budou spíš v pár centimetrech.

Počet kapes na karty. Karty dnes potřebujeme pomalu více než bankovky, proto si ověřte, kolik kapes na karty daná dolarovka má. U mnohých modelů peněženek bývá šest kapes.

Mincovník. Chcete s sebou nosit i drobné? Pak hledejte modely s mincovníkem.

Další kapsičky. Některé dolarovky mají rovněž další kapsy, kolikrát skryté. Poslouží na uložení drobností, lístků na MHD apod.

A proč si vlastně pořídit dolarovku, nikoliv jiný styl peněženky? Výhody kožené dolarovky můžeme na závěr shrnout asi takto:

  • Je malá, vejde se do kapsy.
  • Dáte do ní vše potřebné.
  • Vypadá stylově, nezkazí žádný outfit.
  • Jde o nezbytný doplněk muže.
  • Dlouho vám vydrží.