Jsou lepší dámské peněženky s přezkou, nebo s klopou?

Pro ženy je peněženka něčím nepostradatelným. Obvykle v ní nosí daleko více věcí než muži. Kromě peněz chtějí mít při sobě také všechny věrnostní kartičky, fotografie svých dětí a spoustu dalších drobností. Do jaké peněženky se tohle všechno vejde?

Při výběru se nabízí v podstatě dvě možnosti – dámské peněženky s klopou a dámské peněženky bez klopy. A pak taky peněženky s přezkou a bez přezky. Kožené a z jiných materiálů. Malé a velké. Nakonec zjistíte, že výběr vlastně vůbec není snadný. Ale zpět ke klopám.

Složitější, ale bezpečnější otevírání

Dámské peněženky s klopou se otvírají komplikovaněji. Obvykle potřebujete dvě ruce, musíte otevřít klopu a rozevřít celou peněženku, až pak se dostanete k drobným či papírovým penězům. U modelu bez klopy kolikrát stačí rozepnout zip, což se dělá jednodušeji s plnýma rukama a rychleji, když přijdete k pokladně.

I tady ovšem existují dvě strany mince. Peněženky s klopou jsou podstatně bezpečnější. Snižují šanci, že se vám drobné začnou sypat ven, když zapomenete zapnout zip, klopa jim v tom zabrání. Tedy aspoň v případě, kdy zapnete aspoň druk na klopě.

Potrpíte si na velké peněženky?

Peněženky s klopou bývají obvykle rozměrné. Pokud tedy patříte k ženám, které si potrpí na velké peněženky, téměř velikosti malého psaníčka, volba je jasná. Poskytnou spoustu místa a díky velikosti je v kabelce či batohu vždy snadno nahmatáte. A proč ještě sáhnout po velké peněžence s klopou?

  • Působí noblesnějším dojmem.
  • Nemusíte v ní mačkat bankovky.
  • Bez problémů se do ní vejdou i doklady.
  • Kolikrát se dají nosit i místo psaníčka nebo crossbody kabelky.

Nesnažíme se však říct, že větší rovná se lepší. Každý má své preference a také malé peněženky disponují jistými výhodami – především je schováte i do malého psaníčka, nezaberou vám polovinu kabelky. V neposlední řadě jsou malé peněženky méně nápadné pro zloděje.

S přezkou, či bez přezky?

Peněženky bez klopy bývají častokrát kvůli bezpečnějšímu uzavírání opatřeny přezkou. Dámské peněženky s přezkou mají pevný druk, a tak i když necháte nějaký ten zip omylem rozepnutý, druk zabrání tomu, aby se peněženka naplno otevřela. Pomůže udržet naditou peněženku zavřenou a urychluje zavírání a otevírání. Nemáte-li čas zapínat zip, prostě jen přeložíte přezku a zapnete druk.

Na druhou stranu je přezka další komplikací, stojíte-li o jednoduchost, oceníte prostou peněženku bez klopy otevíranou na zip.

Jakou variantu si tedy vybrat?

Pokud o sobě dobře víte, že zmatkujete a jste roztržité, pořiďte si peněženku s klopou nebo s přezkou. Ochrání vaše mince ve chvíli, kdy zapomenete zapnout zip a peněženku hodíte otevřenou do kabelky nebo batohu. Jestli nemáte problémy se zapínáním zipů, nedělá vám potíže peněženku vždy pečlivě zavřít, zaměřte se klidně na dámské peněženky bez přezky a bez klopy.

Tip: Některé peněženky mají venkovní mincovník na zip přístupný samostatně. Díky tomu nemusíte otevírat celou peněženku, pokud hledáte jen pár drobných.

Po designu přichází na řadu kvalita provedení

Pro ženy je naprosto běžné vybírat peněženku v prvé řadě podle barvy a provedení, tedy celkově designu. Jakmile rozhodnete, jestli chcete variantu s klopou, s přezkou nebo jinou, přichází na řadu ověření její kvality provedení.

Dobře si prostudujte materiál, určitě je lepší investovat do kožené peněženky, déle vám vydrží. Nezapomeňte se podívat, kolik má vybraná peněženka kapes na karty, bankovky, zda má mincovník atd. Udělejte si jednoduchou revizi své současné peněženky, vyřaďte všechny nepotřebné zbytečnosti, jež s sebou nosíte, a spočítejte, kolik místa na doklady a karty potřebujete. Podle toho vybírejte peněženku novou.