Jaká peněženka se hodí pro děti?

Obešlo se zatím vaše dítko bez peněženky? Jakmile začne chodit do školy, bude to jinak. Ze začátku si možná vystačí s menší kapsičkou, postupně však bude narůstat potřeba více přihrádek. Buďte na to připraveni.

Potřebují děti vůbec peněženku?

Jednoznačně ano, protože s povinnou školní docházkou jim kromě sešitů a učebnic přibude většinou také čip do jídelny či družiny, klíček od skříňky, průkazka na MHD apod. Pro někoho tím možná nastane i období prvního kapesného. A právě obsah peněženky rozhoduje o vhodném modelu.

Pro ty nejmenší

Pokud bude vaše ratolest zatím nosit pouze jednu či dvě ze zmíněných věcí, což je typické zejména pro prvňáčky, postačí malá kapsička. Ta disponuje buď karabinou, nebo šňůrkou na krk, zapínání je na klasický či suchý zip. Vyrábí se s motivem oblíbených dětských hrdinů a zvířátek.

 

      

Objemnější, přesto pohodlné a bezpečně usazené

Pro větší množství obsahu potřebujete více kapsiček, to je samozřejmé. Pokud však dítě s nošením peněženky teprve začíná, doporučujeme modely se šňůrkou na krk. Vynikají svou praktičností, veselými motivy a nízkou cenou.  

 

Peněženky do kapsy

Pro větší a samostatnější děti se hodí rozkládací peněženky se třemi až čtyřmi přihrádkami. Jejich součástí je většinou mincovník na zip, dlouhá kapsa na bankovky a jedna nebo dvě kapsičky dokladové velikosti. Složená peněženka drží uzavřena suchým zipem po celé délce. 

 

Sportovní modely nejen na cvičení

Školáci na druhém stupni ZŠ ocení sportovní peněženky. Jsou menších rozměrů, ale disponují dostatkem přihrádek. Zavírají se většinou na suchý zip, ale nechybí v nich ani kapsičky na zip klasický. Výhodu při nošení poskytují doplňky jako např. karabina, šňůra nebo řetěz.     

 

 

Z modelů na suchý zip si jistě vybere i leckterý středoškolák. Tyto peněženky jsou totiž velmi praktické – skladné, ale zároveň prostorné. Nechybí jim ani zajímavý design.

 

Děti a finance

Jakmile začnou děti v peněžence nosit i hotovost, musíte je naučit, jak s ní rozumně zacházet. Ukažte jim, co se dá za určitou částku koupit na příkladech, které jsou jim blízké. Například na hračkách, zmrzlině apod. Učte je si vybírat, rozhodovat a přitom dodržovat rozpočet. 

Skvělou příležitostí k získání finanční gramotnosti jsou školní výlety, tábory a školy v přírodě. Dítě je zde nuceno se o sebe postarat samo. Dostane od rodičů určitou částku, se kterou musí vyjít. 

V takových případech se doporučuje jednoduché pravidlo rozdělení peněz

  • (celková částka minus určitá suma, pokud děti chtějí svým nejbližším přivézt nějaký suvenýr) děleno počtem dnů 
    • například (500 – 100) : 5 = 80

Dítě tak ví, že každý den může utratit za pamlsky, pití nebo zmrzlinu maximálně 80 Kč.

Podobně to lze praktikovat i v každodenním životě.

Dopřejte si velký výběr

Ať už máte doma ratolest jakéhokoli věku, u nás najdete tu správnou variantu. Nabízíme peněženky z mnoha materiálů, v různých designech i rozměrech, což oceníte vy i vaše děti. Tak se pusťte do vybírání.

Vybrat dětskou peněženku