Jak pečovat o koženou peněženku, aby vydržela co nejdéle

Dostali jste k Vánocům koženou peněženku? Gratulujeme, produkty z pravé kůže jsou kvalitní, velmi odolné a opravdu dlouho vydrží. Přesto potřebují pravidelnou údržbu, díky které vám budou dělat radost déle. Jak na to?

Proč a jak pečovat o kůži

Kožená peněženka jako dárek potěší jak z hlediska kvality, tak díky své praktičnosti. A pokud se Ježíšek trefil i do vašeho vkusu, byla radost pod vánočním stromkem určitě velká. Chcete, aby vám potěšení vydrželo co nejdéle a peněženka vypadala stále krásně? Dopřejte jí náležitou péči.

Kůže je přírodní materiál, který neustále pracuje. Stejně jako lidská pokožka má póry, díky kterým dýchá, ale v nichž se zároveň usazují nečistoty a prach. Kožené výrobky obecně potřebují hydratovat a chránit, ale u peněženek to platí dvojnásob, protože je používáme několikrát denně a v kabelce mohou přijít do kontaktu s různými předměty.

Ošetření kůže jako základ

Na trhu dnes seženete mnoho speciálních přípravků určených pro čištění, impregnaci a ošetření různých druhů kůže. Vybírejte je pečlivě a vždy si pozorně přečtěte návod na použití daného přípravku. Na ošetření peněženky rozhodně nepoužívejte krém na boty, byť kožené. 

Čím ošetřit kůži?

Ideální jsou balzámy s obsahem včelího vosku. Stejně jako u lidské kůže i u té hovězí zamezíte pravidelným promazáváním vysoušení a popraskání. Balzám se včelím voskem také:

  • impregnuje,
  • dodává usni jas,
  • zamaskuje škrábance.

Kožená peněženka ošetřovaná balzámem zkrátka více vydrží a lépe vypadá.

Balzám nanášejte houbičkou, která bývá součástí balení, rovnoměrně v tenké vrstvě a pečlivě vetřete do kůže. Přebytek setřete a povrch nakonec vyleštěte kusem měkké a suché látky. Chcete-li, aby byl účinek tohoto ošetření maximální, nechte balzám ohřát na pokojovou teplotu. Vnikne pak hlouběji do vláken a zajistí lepší ochranu. 

Nezapomeňte na ošetření ostatních součástí

Peněženky často disponují zipy, druky či řetízky, které samozřejmě nejsou z kůže. I tyto části je však potřeba ošetřovat. Na promazávání a ochranu zipů existují speciální produkty, nicméně nic nezkazíte balzámem se včelím voskem, případně můžete zkusit vosk ze svíčky. Na řetízky použijte vatu na čištění šperků. 

Jak čistit koženou peněženku

Povrchovou nečistotu dostanete z hladké kůže snadno – stačí setřít lehce navlhčeným hadříkem. V případě kůží, které nemají hladký povrch (např. nubuk neboli semiš), použijte suchý kartáček. Při větším znečištění si zakupte speciální přípravek určený pro čištění kůže. 

  • Nikdy nepoužívejte běžné čisticí prostředky. 
  • Peněženku nenamáčejte ani ji nedávejte pod tekoucí vodu.
  • Po každém čištění se ujistěte, že nikde nezůstala ani kapka vody.

Jak odstranit mastnotu z kůže? 

Mastné krémy, olej či barva vám dokáží pěkně zavařit. Zvláště pokud je nesetřete ihned. Díky své konzistenci se snadno vsáknou do pórů a čím déle budete s čištěním otálet, tím hůře se jich pak zbavíte. 

Pro jejich odstranění zkuste lanolin, odlakovač na nehty nebo alkohol. Při čištění na skvrnu příliš netlačte, na závěr místo otřete vlhkým hadříkem a osušte.

Koženou peněženku nevystavujte nadměrné zátěži 

Useň je sice pružná, pevná a dobře drží tvar, ale není nezničitelná. Rozhodně by neměla být vystavována zátěži v podobě:

  • nadměrné vlhkosti,
  • vysoké teploty,
  • přímého slunečního záření.

Proto při čištění šetřete s vodou a snažte se, aby se vám peněženka ani jinak nepromáčela. Pokud k tomu nešťastnou náhodou přece jen dojde, nikdy peněženku nesušte na topení nebo přímém slunci, kůže by ztvrdla a popraskala. Raději nechte kožený výrobek pomalu vyschnout při pokojové teplotě.

Kvalitu hledejte na peněženkách AHAL

Pokud budete dodržovat uvedené rady – pravidelné ošetření balzámem, správný postup čištění a zamezení styku s vodou a horkem – z důvodu opotřebení novou peněženku hned tak potřebovat nebudete. Pokud však zatoužíte po novém modelu, případně budete shánět dárek, nahlédněte do našeho e-shopu.