Dámské peněženky s mincovníkem

Zatímco muži se často snaží zůstat minimalističtí a záměrně si vybírají takové peněženky, které snadno dají do kapsy, u žen je poměrně běžné, že jejich peněženka vypadá jako malá kabelka. Nehledě na velikosti vaší peněženky si však vždycky můžete vybrat, jestli bude mít mincovník zvenku, nebo uvnitř. Co je lepší?

Drtivá většina žen si vybírá dámské peněženky primárně podle vzhledu. Některé ženy upřednostňují černou či hnědou koženou – ty vypadají elegantně, neurazí, ani nepřekvapí. Další si potrpí na originálnější barvy, nebo dokonce vzory. Ať už si nakonec zvolíte peněženku vzorovanou, s obrázkem, nějakou reliéfní úpravou nebo jakoukoliv jinou, než si ji koupíte, zkuste se zamyslet nad tím, jak ji budete používat a zda vám bude více vyhovovat peněženka s mincovníkem uvnitř nebo venku.

Mincovník uvnitř vs. mincovník zvenku

Názvem mincovník myslíme kapsičku nebo kapsu, do které si ukládáte kovové mince. Peněženky obvykle mívají oddělený prostor pro papírové bankovky, karty a kovové mince.

Mincovník uvnitř znamená, že musíte nejdříve rozevřít peněženku, typicky otevíráním na patent, případně na zip. Uvnitř se pak ukrývá kapsička na zip, jež slouží právě na mince.

Mincovníkem venku pak máme na mysli případ, kdy není potřeba rozevírat celou peněženku, abyste se dostali ke svým drobným. Do kapsičky na drobné máte přístup přímo zvenku.

Ani o jedné variantě nelze říct, že by byla lepší. Každému prostě vyhovuje něco jiného, ostatně proto výrobci nabízí obě varianty.

Co bude lepší právě pro vás?

Nejdříve se zkuste zamyslet nad tím, jakou peněženku máte nyní a zda vám vyhovuje. Pokud ano, doporučujeme koupit stejný styl. V opačném případě si vyberte jinou variantu mincovníku.

Dalším vodítkem by mohlo být také to, jak vlastně svou peněženku používáte a co v ní nosíte.

  • Jste zvyklí často platit kartou? Pak na vašem výběru vlastně až tolik nezáleží.
  • Máte speciální peněženku na mince? V tom případě kapsu na mince také nemusíte řešit.
  • Nosíte u sebe drobné spíše jen do automatu na kafe nebo jízdenky na MHD? V této situaci bude lepší vybrat si peněženku s vnější kapsou na mince.
  • Platíte často v hotovosti? Pak bude dobré mít drobné po ruce hned vedle papírových bankovek, tedy ideálně ve vnitřní kapse na mince.

Popřemýšlejte, co bude více vyhovovat vám.

Mincovník zvenku není vždy výhrou

Na první pohled by se mohlo zdát, že peněženka s mincovníkem zvenku je praktičtější. Snadno a rychle se dostanete k drobným penězům, třeba když vás prodavačka požádá, jestli náhodou nemáte drobnější, protože jí už došly.

Poměrně nepraktickým se však stává u peněženek, které jsou rozkládací. Peněženku otevřete a rozložíte, abyste se dostali k papírovým penězům, a pak chcete vylovit drobné. V tu chvíli musíte otevřít venkovní kapsičku, jenže ta je z druhé strany peněženky. Snadno se vám stane, že se drobné z kapsičky vysypou, případně vám začnou naopak vypadávat platební a věrnostní karty.

Není nakonec lepší mít peněženky dvě?

Jestli se vám ani jedna varianta nezdá dost dobrá, existuje ještě jedna možnost, a to pořídit si speciální malou peněženku na mince. Velká peněženka se spoustou přihrádek může sloužit na karty, doklady a papírové bankovky, mince budete dávat do malé peněženky. A tím se dostáváme k dalšímu podstatnému kritériu, velikosti peněženky.

S menší peněženkou se budete muset trochu uskromnit

Velké obdélníkové peněženky nabídnou dostatek prostoru pro všechny mince, bankovky a věrnostní kartičky, ale zase v nich budete hůře hledat. Čím menší peněženka, tím lépe najdete, co hledáte, tedy i mince (ať už v mincovníku zvenku nebo zevnitř). Každopádně platí, že byste peněženku neměli plni tak, aby byla celá naducaná. Neprospíváte tím zipu. Jestli víte, že nedokážete omezit množství věcí v peněžence, kupte si raději větší.